INFORMACJE O PRODUKCIE
Indeks glikemiczny
Termin indeks glikemiczny (IG) został opracowany przez Davida Jenkinsa i jego współpracowników z Uniwersytetu w Toronto w 1981 roku. Pierwotnie odnosił się do diety człowieka, ale zakłada się, że zasada ta ma zastosowanie również w diecie kotów. Indeks glikemiczny opisuje wpływ produktu zawierającego węglowodany, na poziom cukru we krwi. Im wyższa jest ta wartość, tym wyższe jest osoczowe stężenie glukozy.
Różne źródła skrobi mogą mieć różny wpływ na poziom cukru we krwi, jednak jej bezpośrednia zawartość nie jest jednoznaczna z wysokością indeksu. Na przykład, ryż ma znacznie wyższy wskaźnik glikemiczny niż kukurydza, choć zawartość skrobi mogłaby wskazywać na coś innego.
Źródła węglowodanów wykorzystywane w produktach Genesis Pure Canada odznaczają się indeksem glikemicznym w przedziale od niskiego do umiarkowanego. Celowo wybraliśmy unikalne składniki, takie jak plantany, soczewica czy ciecierzyca, by zapewnić jak najniższą wartość glikemiczną.
Zobacz tabele IG