Indeks glikemiczny
Termin indeks glikemiczny (IG) został opracowany przez Davida Jenkinsa i jego współpracowników z Uniwersytetu w Toronto w 1981 roku. Pierwotnie odnosił się do diety człowieka, ale zakłada się, że zasada ta ma zastosowanie również w żywieniu psów. IG opisuje wpływ produktu zawierającego węglowodany na poziom cukru we krwi. Im wyższa jest ta wartość, tym wyższe jest osoczowe stężenie glukozy.
Różne źródła skrobi mogą mieć różny wpływ na poziom cukru we krwi, jednak jej bezpośrednia zawartość nie jest jednoznaczna z wysokością indeksu. Na przykład, ryż ma znacznie wyższy IG niż kukurydza, choć zawartość skrobi mogłaby wskazywać na coś innego.
Źródła węglowodanów wykorzystywane w produktach Genesis Pure Canada odznaczają się IG w przedziale od niskiego do umiarkowanego. Celowo wybraliśmy unikalne składniki, takie jak plantany, soczewica czy ciecierzyca, by zapewnić karmom jak najniższą wartość glikemiczną.
Wszystkie nasze receptury opierają się na naturalnej diecie psa w jego pierwotnym środowisku, która charakteryzuje się wysoką zawartość białka zwierzęcego. W celu optymalnego zbilansowania, ilość węglowodanów w naszych karmach jest z zasady niewielka. Wprowadzamy tylko niezbędną ich zawartość, co pomaga utrzymać IG na niskim poziomie. W połączeniu z odpowiednią dietą oraz aktywnością fizyczną, tak zrównoważona karma wspomaga utrzymanie prawidłowej masy ciała.
